Національна академія наук України
Інститут електродинаміки
18
квітня
Звіт академіка-секретаря ВФТПЕ НАН України Презентація

Повідомлення

3 лютого 2021 року під головуванням Президента НАН України академіка Анатолія Загороднього у режимі відеоконференції відбулося чергове засідання Президії НАН України.

Під час засідання було заслухано дві доповіді.

Із доповіддю «Проблеми функціонування та розвитку нової моделі ринку електричної енергії в Україні» виступив заступник директора Інституту електродинаміки НАН України доктор технічних наук Ігор Блінов.

Він зазначив, що в Інституті електродинаміки здійснено низку наукових та науково-дослідних робіт з визначення науково-практичних засад організації функціонування і розвитку ринку електричної енергії України.

Зокрема, розроблено засоби моделювання як окремих організованих сегментів ринку електричної енергії, таких як ринок «на добу наперед» та балансуючий ринок, так і засоби комплексного моделювання. Завдяки цьому досліджено вплив нової моделі ринку електричної енергії на тенденції і перспективи розвитку енергетичного комплексу країни.

Для розв’язання проблеми оцінювання наслідків об’єднання ринку електричної енергії України з ринками країн Європи науковцями створено нові методи та моделі, використання яких дозволило провести комплексні дослідження такого об’єднання, визначити вимоги щодо надання допоміжних послуг з регулювання режимів роботи електроенергетичної системи України, сформувати рекомендації для етапів інтеграції ринку електричної енергії України до загальноєвропейського ринку.

Також створено та обґрунтовано методологію оцінювання впливу відпуску електроенергії з відновлюваних джерел енергії (ВДЕ) на ринкову вартість електроенергії в Україні. Це дозволило враховувати технічні та економічні показники роботи учасників ринку, нові правила їхньої взаємодії й технологічні обмеження об`єднаної енергетичної системи України. Розроблено також методи та засоби прогнозування і оцінювання якості прогнозу обсягів відпуску електроенергії станціями з ВДЕ. Це сприятиме комплексному дослідженню впливу ВДЕ на процеси ціноутворення та вартість електроенергії для кінцевого споживача.

В обговоренні доповіді взяли участь начальник Управління інноваційних технологій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Владислав Попович, академіки Валерій Геєць і Олександр Кириленко та член-кореспондент Володимир Мохор.